Low carb dieta jako zaklínadlo moderního hubnutí?
Pustili jste se do zimní očisty šatníku a zjistili, že o pár centimetrů nedopnete oblíbené kalhoty nebo sukni? Vyčítáte si teď ten chlebíček navíc a pár kousků cukroví během vánočních svátků? Přemýšlíte, jak nechtěná kila navíc zhubnout a padla vám do oka moderní low carb dieta, ale nevíte, jak funguje? Pak čtěte dál!
Low carb stravování je stále oblíbenější
Zatímco dřív jsme svou pozornost upírali na nejrůznější drastické diety, dneska víme, že nejsou řešením. Sice vám pomohou nějaké to kilo shodit, jenže časem se dostaví jo-jo efekt a vy naberete nejen ta ztracená kila, ale i nějaké navíc. Není tak divu, že začneme pátrat po nějakém modernějším způsobu. Low carb dieta je jedním z nich.
Co je low carb dieta?
Low carb dietu (LCD) můžeme označit i jako nízkosacharidovou nebo ketonovou dietu, při které omezíte příjem sacharidů a zvýšíte příjem tuků a proteinů. Naše tělo glukózu, kterou získá ze stravy, využívá jako zdroj energie a kalorií. Ukládá si ji ve svalech a játrech ve formě složitého glykogenu a odtud se pak uvolňuje jako zdroj energie do krve.
Když ale příjem sacharidů snížíte, dostanete se do stavu ketózy a tělo nebude mít dostatek krevního cukru. V tu chvíli začne energii čerpat z vlastních tukových zásob, což vede ke snížení tělesné hmotnosti, může pozitivně ovlivnit i naše zdraví.
Víte, že strava s nízkým obsahem sacharidů zbaví tělo i přebytečné vody a sníží i hladinu inzulinu? Díky tomu pak dochází k rychlému úbytku hmotnosti během prvních dvou týdnů.
Jaké jsou přednosti LCD a proč je tak oblíbená?
- Low carb strava vám pomůže rychle zhubnout, oceníte ji tak třeba i v létě před odjezdem na dovolenou.
- Snižuje hladinu cukru v krvi
- Zlepší náladu
- Sníží pocit hladu i chuť k jídlu
- Zvýší hladinu „hodného“ cholesterolu a může i vylepšit hladinu „zlého“ cholesterolu.
- Odbourá břišní tuk, který mnohdy stojí za závažnými metabolickými problémy.
- Sníží hladinu triglyceridů
Co je při nízkosacharidovém stravování povoleno a co zakázáno?
Naše strava se skládá ze tří makroživin, a to ze sacharidů, bílkovin a tuků. Low carb stravování je založené na nízkém obsahu sacharidů, takže byste ze stravy měli vyloučit nebo alespoň omezit cukr, sladkosti, pečivo, brambory, škrob, limonády, pivo atd. Základním zdrojem sacharidů by pro vás měla být zelenina – napři. Okurka, brokolice, zelené fazolky, salát apod.
Další makroživinou jsou bílkoviny neboli proteiny, jejich hlavním zdrojem jsou ryby, maso, vejce a mléčné výrobky. Rostlinnými zdroji bílkovin jsou žito, oves, pohanka a třeba quinoa.
Co se tuků týče, low carb strava by měla obsahovat vysoký podíl zdravých tuků. Tím ale rozhodně nemyslíme margaríny apod., ty ve zdravém jídelníčku místo nemají. Zdrojem kvalitních tuků je například avokádo, tučné ryby, ghee, máslo, mléčné výrobky, olivy, kokosový a olivový olej, částečně i ořechy.