Domácí mango aneb vypěstuj si sám
Mango – to zní tak neobyčejně a exoticky.
Ano, je to totiž cizokrajné ovoce. Patří do rodu Mangifera. Existuje přes 69 druhů botanických druhů a čítá přes 1000 odrůd. Máte možnost si jej koupit prakticky v každém obchodě, ale komu by se za něj chtělo neustále utrácet?
Zkuste si jej vypěstovat doma. Může to být zábava. Například děti se naučí novým věcem, jako je zodpovědnost a starání se o něco živého.
- můžete si jej koupit v obchodě
- objednat od zaručeného prodejce
Toto neobvyklé ovoce roste na stromech a to v oblasti východní Asie a Tichomoří. Co je na tomto stromě unikátní, je však jeho výška. Dorůstá 10-40 metrů. Ale nemusíte se bát, když si jej budete pěstovat doma, žádný obrovský strom vám k sousedům nad vámi nevyraší.
Ovoce je obalené ve žlutočerveném kabátku, tak poznáte, že je zralé. Pod slupkou skrývá velmi chutnou měkkou dužinu žlutooranžové barvy. Uprostřed ovoce se prokoušete až k pecce – ze které si vlastní mango můžete vypěstovat.
První kroky
Velmi důležitý je prvotní nákup, jestliže je ovoce v obchodech uskladňováno v přílišném chladu, je docela velká pravděpodobnost, že semeno nevyklíčí.
Dalším důležitým krokem, je mango sníst a pořádně si jej vychutnat, abyste mohli zasadit pecku.
Proč pěstovat mango?
- mango se využívá pro výrobu kosmetických přípravků
- osvěžující sprchové gely
- omlazující krémy
- mýdla aj.
- dalším důvodem je vitamínová bomba – obsahuje beta karoten, draslík, vlákninu, kyselinu listovou, železo a vitamíny A, E a C
- tyto látky a vitamíny působí jako antioxidanty
- jsou blahodárné i proti únavě
- proti infekcím
- omezují účinky stárnutí
- podporují trávení
- proti šerosleposti
- uklidňuje nervy
- redukční dieta
- mango obsahuje spoustu vlákniny
- zabraňuje pocitu hladu
- zasytí
Jak jej správně pěstovat?
Mangovník miluje světlo, teplo a vlhko. Je to v podstatě nejjednodušší strom na zasazení semene a jeho péči.
Nemůžete hned očekávat velký plod. Samotná chuť a velikost plodů se liší od druhu, který se chystáte pěstovat.
Máte 2 varianty:
- venku (velký strom)
- doma v květináči
- ideální způsob je, v pokoji vytvořit skleníček
- skleníček zamezí přímému slunečnímu záření
- semeno je důležité opatrně vyjmout z vláknitého obalu
- (doporučujeme na chviličku naložit semeno do roztoku hypermanganu)
- osušte jej papírovou utěrkou
- semeno by mělo být vloženo do substrátu kolmo
- substrát by měl být kokosový (kvůli zamezení chorob)
- květináč (skleníček) umístěte na okenní parapet
- pravidelně vlhčete, ideálně po vyschnutí substrátu
- v době vegetace udržujte teplotu okolo 25-27 stupňů Celsia
- přes zimu okolo 17-20 stupňů + co nejvíce světla
Semínku musíte dát patřičný čas, aby se nějakým způsobem naučilo si lebedit v kokosovém substrátu. Buďte trpělivý. Po 4-6 týdnech byste měli mít sazeničku už 100-200 mm vysokou.
Co se hnojení týče, můžete začít od konce měsíce února až do začátku září. Kapalné hnojivo používejte v intervalu 14 dní.
Po přezimování mangovník přesaďte následující rok na jaře. Pro přesazení použijte substrát složený z rašeliny nebo kokosu, kompostu a zahradní půdy. Zahradní půda by měla být bohatá na živiny.
Květy
- čím více květů se vám podaří ošetřit, tím zvyšujete pravděpodobnost na plod
Na co si dát pozor?
- vyjměte opatrně jadérko z obalu pecky
- zamezte chorobám výběrem substrátu
- položte jadérko výhonkem dolů
- vložte sazeničku do horní třetiny květináče (kořeny budou dlouhé)
- nepřemokřete substrát, mohl by začít hnít
- hlídejte teplotu, nikdy by neměla klesnout pod 17 stupňů
Mango je velmi vhodné do nejrůznějších pokrmů. Může jej samozřejmě jíst i tak, jak je. Ale výborné je do čerstvých ovocných salátů, do zeleninových salátů, k masům, na přípravu omáček a jiných pochutin. Můžete si jej také usušit.